Jak zrobić pigwę z cukrem?

Jak zrobić pigwę z cukrem?

Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z pigwą, to czas to zmienić! Ten owoc jest trochę tajemniczy, nieco niedoceniany, ale potrafi zaskoczyć swoim smakiem i aromatem. Pigwa z cukrem to doskonały sposób na zachowanie smaku jesieni na dłużej. W tym poradniku podpowiemy, jak zrobić tę pyszną konfiturę w kilku prostych krokach. Przygotujcie się na słodką przygodę!

Wybór odpowiedniej pigwy

Zanim przystąpimy do kulinarnego szaleństwa, musimy wybrać odpowiednie owoce. Pigwa jest dość twarda, a jej skórka nie należy do najłatwiejszych do obróbki, ale spokojnie – to tylko część zabawy! Wybierajcie owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe. Pigwa powinna być żółta, twarda, ale nie kamienna, bo wtedy będzie trudna do obróbki. A przecież nie chcemy zniechęcić się już na początku, prawda?

Jeśli macie do wyboru pigwę japońską i europejską, to spokojnie – każda będzie odpowiednia. Pigwa japońska jest trochę bardziej aromatyczna, ale europejska może dać równie pyszną konfiturę. Kluczowa jest świeżość owoców. A co zrobić, jeśli nie macie dostępu do pigwy w sklepie? Pytajcie w lokalnych ogródkach – może ktoś ma ją w swoim ogrodzie i będzie miał ochotę podzielić się owocami!

Przeczytaj również:  Jak odkamienić ekspres De'Longhi

Przygotowanie pigwy

Zanim przekształcimy naszą pigwę w pyszną konfiturę, musimy ją odpowiednio przygotować. Owoce należy umyć, obierać ze skórki, a potem pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Można zostawić nasiona – one również mają swoje właściwości, ale jeśli wolicie gładką konfiturę, lepiej je usunąć. Przy obieraniu pamiętajcie o ostrożności, bo pigwa potrafi być twarda jak kamień, a z nożem nie ma żartów!

Po pokrojeniu pigwy, warto je jeszcze lekko rozgnieść, żeby owoce bardziej oddały sok podczas gotowania. Dodajcie do tego odrobinę wody, żeby ułatwić proces gotowania. Możecie także posypać owoce cukrem, ale nie przesadzajcie – to dopiero początek słodzenia!

Proporcje cukru i gotowanie pigwy

Teraz czas na najważniejszy etap – słodzenie pigwy! Proporcje cukru zależą od Waszych preferencji, ale pamiętajcie, że pigwa jest owocem, który dość dobrze przyjmuje słodycz. Zwykle stosuje się około 1 kg cukru na 2 kg pigwy. Warto jednak spróbować, czy nie będziecie woleli mniej cukru – zróbcie próbę, bo każdy lubi inne poziomy słodyczy.

Przeczytaj również:  Co zrobić z polędwiczki wieprzowej?
Waga pigwy Ilość cukru Woda
1 kg 500 g 50 ml
2 kg 1 kg 100 ml
3 kg 1.5 kg 150 ml

Po wymieszaniu cukru z pigwą, całość należy gotować przez około godzinę na średnim ogniu, aż owoce zmiękną, a cukier się rozpuści. Pamiętajcie, aby od czasu do czasu mieszać, żeby konfitura się nie przypaliła. Możecie również dodać szczyptę cynamonu, goździków czy skórki cytryny, jeśli chcecie, żeby Wasza pigwa była jeszcze bardziej aromatyczna!

Przechowywanie pigwy z cukrem

Skoro już dopracowaliśmy konfiturę, pora na ostatni krok – przechowywanie. Przede wszystkim, nie zapomnijcie o czystych słoikach. Ważne, aby były dobrze umyte i najlepiej poddane działaniu wrzątku, żeby pozbyć się wszelkich bakterii. Kiedy konfitura jest jeszcze gorąca, wlejcie ją do słoików i szczelnie zakręćcie. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość!

Pigwę z cukrem przechowujcie w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepiej nadają się do tego piwnice, spiżarnie, czy nawet szafki w kuchni. Jeżeli po jakimś czasie zauważycie, że konfitura zaczyna się przechylać, to znak, że zaczyna fermentować – nie martwcie się, to naturalne. W takim przypadku zawsze możecie zrobić pyszne pigwowe naleśniki albo dodać ją do herbaty, by nie zmarnować niczego!

Przeczytaj również:  Jak zrobić fasolkę szparagową w słoikach na zimę

Jeśli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z pigwą, to czas to zmienić! Ten owoc jest trochę tajemniczy, nieco niedoceniany, ale potrafi zaskoczyć swoim smakiem i aromatem. Pigwa z cukrem to doskonały sposób na zachowanie smaku jesieni na dłużej. W tym poradniku podpowiemy, jak zrobić tę pyszną konfiturę w kilku prostych krokach. Przygotujcie się na…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *